You are currently viewing 3 witaminy, które zwiększają Twoją odporność!

3 witaminy, które zwiększają Twoją odporność!

Prawidłowe odżywianie jest kluczowym krokiem w walce z chorobą.
Stare powiedzenie: „Jabłko dziennie może pomóc Ci omijać lekarza” może mieć w sobie
wiele racji. Jedzenie odżywczych pokarmów bogatych w witaminy może pomóc Twojemu
układowi odpornościowemu zwalczyć chorobę.
Nasi dietetycy mówią w jakich pokarmach jest najwięcej witamin i jak je znaleźć.
Witamina C jest jednym z największych wzmacniaczy układu odpornościowego ze
wszystkich. W rzeczywistości jej brak może nawet uczynić Cię bardziej podatnym na
zachorowanie. Produkty bogate w witaminę C to pomarańcze, grejpfruty, mandarynki,
truskawki, papryka, szpinak, jarmuż i brokuły. Codzienne spożywanie witaminy C jest
niezbędne dla dobrego zdrowia, ponieważ Twoje ciało jej nie produkuje ani nie przechowuje.
Dobrą wiadomością jest to, że zawiera ją naprawdę wiele produktów
Witamina B6 jest niezbędna do wspierania reakcji biochemicznych w układzie
odpornościowym. Pokarmy bogate w witaminę B6 to kurczak i ryby zimnowodne, takie jak
łosoś i tuńczyk. Znajduje się również w zielonych warzywach i ciecierzycy, która jest
głównym składnikiem hummusu.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi zwalczyć infekcję.
Produkty bogate w witaminę E to orzechy, nasiona i szpinak.
Pamiętaj- im bardziej kolorowe są owoce i warzywa, tym lepiej.
„Staraj się jeść różnorodne owoce i warzywa z każdego koloru tęczy.”
Ważne jest również, aby wiedzieć, że budujesz silny układ odpornościowy, utrzymując
zdrowe nawyki żywieniowe w miarę upływu czasu. Podczas śniadania nie możesz zjeść
czterech pomarańczy i oczekiwać, że to pozwoli Ci uniknąć przeziębienia! Do wszystkiego
dochodzi się metodą małych kroków. Najważniejsze są bowiem cykliczne działania.
Czy suplementy mogą pomóc Twojej odporności?
Podczas gdy witaminy i suplementy mogą pomóc w uzupełnieniu braków w diecie,
najlepszym sposobem na uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych jest pobranie ich
prosto z jedzenia.
Twoje ciało lepiej przyswaja i wykorzystuje witaminy i składniki odżywcze, gdy pochodzą ze
źródła dietetycznego. Kiedy jest to witamina lub suplement, często jest wątpliwe, ile
faktycznie Twój organizm będzie w stanie wchłonąć. Suplementy są uznawane jako żywność,
a nie jako leki, a Urząd ds. Żywności i Leków nie ocenia ich jakości ani wpływu na organizm.
Niektóre suplementy mogą powodować działania niepożądane, zwłaszcza jeśli są
przyjmowane przed zabiegiem chirurgicznym lub z innymi lekami. Suplementy mogą

również powodować problemy, jeśli cierpisz na pewne choroby. Działanie wielu z nich nie
zostało przetestowane u dzieci, kobiet w ciąży i innych grup.
Szczególnie ważne jest unikanie przyjmowania suplementów witaminy E. Niewiele badań
klinicznych pokazuje, że w niektórych sytuacjach mogą być szkodliwe.
Dlatego eksperci twierdzą, że najlepiej jest otrzymywać witaminy poprzez żywność.
Porozmawiaj ze swoim lekarzem, jeśli myślisz o przyjmowaniu suplementów diety
Utrzymanie odpowiedniego nawodnienia może również poprawić Twoje zdrowie
immunologiczne. Woda pomaga ciału wytwarzać limfę, która przenosi białe krwinki i inne
komórki układu odpornościowego. Staraj się unikać przedawkowania napojów, które mogą
powodować odwodnienie, takich jak kawa. Jedz pokarmy „bardziej nawilżające”, takie jak
ogórki, seler lub arbuz.
Pozdrawiam!
Patryk