You are currently viewing CZYM JESTEŚ „RELIGIA ŻYWNOŚCI”

CZYM JESTEŚ „RELIGIA ŻYWNOŚCI”

CZYM JESTEŚ „RELIGIA ŻYWNOŚCI”
Nasze ciała – nasze maszyny – są cudem natury. Są skonstruowane z niezwykłą dbałością o
szczegóły i zasługują na odpowiednią opiekę w zamian za długie służenie nam.
Wiele osób zdaje sobie teraz sprawę, że sztuczne składniki i wzmacniacze psują smak i
szukają zdrowego alternatywnego sposobu jedzenia.
W dzisiejszych czasach, jeśli zjesz coś bez uprzedniego przeczytania etykietki, to
prawdopodobnie możesz zaryzykować wystąpieniem cukrzycy, chorób serca czy innych
schorzeń. Ludzie, którzy nadal jedzą dla przyjemności, są często uważani za ignorantów.
CZUJNY ZMYSŁ JEST NAJLEPSZYM PODEJŚCIEM
W dłuższej perspektywie zbyt wiele rzeczy nie jest dobre dla ciała i duszy. Aby być
świadomym odżywiania bez obsesji, musimy znaleźć naszą wewnętrzną równowagę. Termin
„powerfood” szybko zyskał na znaczeniu.
Każdego dnia książki kucharskie, gazety i portale z przepisami redefiniują, które pokarmy
podobno pozwolą nam żyć dłużej. Niektóre osoby karmią nawet dzieci wegańskimi
potrawami opartymi na „najnowszych spostrzeżeniach naukowych”, podczas gdy inne
diagnozują własne wrażliwości na dane pokarmy. Rzadko powiedzenie „jesteś tym, co jesz”
ma pierwszeństwo przed tym, co mówią nam nasze ciała i kubki smakowe.
CO MOŻESZ SPOŻYWAĆ Z KORZYŚCIĄ DLA CIAŁA
Powerfood (czyli żywność o dużej zawartości energii) nie jest trendem. Są to produkty, które
są autentyczne, dostępne i zaspokaja potrzeby ludzi. Lokalnie i globalnie pożywienie jest
naturalnym źródłem nieskażonej, optymalnej energii. Warzywa, zboża, ryby, mięso i
produkty mleczne dostarczają naszemu ciału energii. Niezależnie od tego, czy kupujesz w
sąsiednim gospodarstwie, w lokalnym sklepie ekologicznym ,czy w supermarkecie, każdy ma
dostęp do zrównoważonej diety. A ponieważ jedzenie, które wybieramy, decyduje o tym, ile
energii będziemy mieć, „dobre jedzenie” zaczyna się, gdy robimy zakupy. Co zatem sprawia,
że dieta jest zdrowa? Oto kilka krótkich wskazówek na początek.
Powerfood:
Zastanów się, kupując chleb. Im ciemniejszy, tym więcej zawiera składników odżywczych i
błonnika.
Nie daj się „olśnić” błyszczącym owocom i warzywom. Im mniej świecą, tym zdrowsze i
mniej „traktowane” dodatkami chemicznymi.
Małe jest piękne. Im mniejsze pomidory lub jabłka, tym wyższa będzie ich energia i gęstość
składników odżywczych.
Im więcej skórki czy korzenia używasz w swoich przepisach, tym wybierasz zdrowiej – te
części są znacznie bogatsze w składniki odżywcze niż np. miąższ.
Ale to nie tylko poszukiwanie ekstrawaganckich składników lub przypraw. Wielu
amatorskich kucharzy naśladuje teraz szefów kuchni Michelin, spędzając godziny na
gotowaniu i przyprawianiu potraw o intensywnych, naturalnych smakach. Niektórzy ludzie
prawdopodobnie spalają więcej energii podczas gotowania.

Dlatego zwracaj mniej uwagi na ekstrawaganckie przygotowanie, a bardziej na zawartość
energetyczną jedzenia. W życiu codziennym urządzenia kuchenne mogą sprawić, że
przygotowywanie posiłków będzie szybsze, łatwiejsze i delikatniejsze. Gotowanie na parze
zachowuje witaminy i intensyfikuje smaki, a dobry mikser może przygotować zdrowy posiłek
o każdej porze dnia i nocy. A kiedy wybrane przez Ciebie narzędzia są nie tylko praktyczne,
ale również stylowe, cóż… będziesz trendy nawet w czasie gotowania.
Pozdrawiam!
Patryk