(+48) 502 101 130 Poniedziałek - Sobota 8:00 - 22:00
Omijasz gluten i laktozę, bo uważasz, że Ci szkodzą? Sprawdź. Może jesteś w błędzie?

Omijasz gluten i laktozę, bo uważasz, że Ci szkodzą? Sprawdź. Może jesteś w błędzie?

Nietolerancje pokarmowe są coraz częstszym problemem dotykającym wielu konsumentów.
Nietolerancja, niejednokrotnie mylona z alergią pokarmową, jest problemem, który może
dość znacząco utrudnić nasze życie. Osoby nią dotknięte muszą borykać się z szeregiem
nieprzyjemnych objawów, które są skutkiem walki przeciwciał z alergenami.
W tym artykule postaram się napisać parę słów na ten temat, gdyż jak zauważyłem wiele osób
mylnie uważa, że jest nadwrażliwa na pewne pokarmy i błędnie diagnozuje u siebie ten coraz
powszechniejszy problem.
Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa jest nieprzyjemną reakcja ze strony układu pokarmowego na dany
produkt spożywczy. Powodem może być niewystarczająca ilość enzymów potrzebnych do
strawienia lub szereg związków chemicznych zawartych w pokarmie, które nam szkodzą.
Alergia natomiast jest reakcją ze strony układu odpornościowego i jest odczuwalna niemal
natychmiast po spożyciu produktu. Przy nietolerancji odpowiedź może się pojawić nawet po
kilku godzinach i być równie drastyczna co w przypadku alergii.
Czasem możemy źle reagować na jeden rodzaj produktu, jednak czasami zdarza się, że nie
tolerujemy wielu… nie ma tutaj reguły.
Najbardziej powszechnymi dolegliwościami są:
-bóle brzucha,
-nudności,
-bóle głowy,
-biegunka lub rozwolnienie,
-zawroty głowy,
-wykwity skórne.
Nieprzyjemnych reakcji może być o wiele więcej, więc postaram się je nieco uporządkować.
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego są najczęstszym skutkiem nietolerancji. Jeżeli
na skutek różnych czynników środowiskowych, takich jak stres, leki, przetworzona żywość
dojdzie do zaburzenia funkcji jelita, może dojść do nietolerancji pokarmowych, które
prowadzą do stanu zapalnego, a wskutek tego do zaburzeń wchłaniania. Osoby takie mogą
mieć niedobory witamin oraz składników mineralnych, mimo pozornie zdrowego odżywiania.
Najczęstszymi dolegliwościami układu pokarmowego są:
-wzdęcia,
-zgaga,
-biegunka,
-wymioty,
-nudności,
-zaparcia,
-uczucie pełności,
-stany zapalne jelit,
-zespół złego wchłaniania,

-zespół Leśniowskiego-Crohna
-zespół jelita drażliwego.
Kolejne pod względem powszechnego występowania są problemy skórne na skutek
manifestacji organizmu na dany pokarm, które mogą znacząco obniżać nasz komfort życia na
kilka, a nawet kilkanaście lat.
Do tych dolegliwości należeć mogą:
-suchość skóry,
-świąd skóry,
-trądzik,
-pokrzywka,
-atopowe zapalenie skóry,
-wypryski,
-egzema,
-łuszczyca.
Objawy ze strony układu oddechowego dość często łączymy z reakcjami na pyłki traw,
drzew, chwastów i roztoczy kurzu domowego. Jednak w praktyce diagnostyka nietolerancji
pokarmowej jest często punktem zwrotnym w terapii oddechowej.
Dolegliwości ze strony układu oddechowego:
-astma,
-nieżyt nosa,
-zapalenie zatok,
-częste infekcje,
-kichanie,
-wszelkiego rodzaju alergie na pyłki itp.
Choroby autoimmunologiczne jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów,
celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukrzyca
typu I, czy łuszczyca powiązane są z zaburzeniami funkcjonowania jelita i rozchwianiem
układu odpornościowego.
Diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowej i eliminacja produktów toksycznych dla
naszego organizmu wpłynie pozytywnie na regenerację śluzówki jelita i wyciszy nadmierną
odpowiedź odpornościową organizmu, co w konsekwencji pozwoli na zmniejszenie objawów
choroby autoimmunologicznej.
Niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa w wielu przypadkach jest zjawiskiem, które
może trwać latami i prowadzić do kumulacji w organizmie wielu niekorzystnych zmian,
rozregulowując podstawowe procesy metaboliczne i hormonalne.
Konsekwencjami takiego podejścia do kwestii nietolerancji mogą być:
-nadwaga i otyłość,
-stłuszczenie wątroby,
-nadmierna retencja wody, a co za tym idzie nadciśnienie tętnicze,
-insulinoporność,
-cukrzyca,
-problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży,
-zespół napięcia przedmiesiączkowego,
-problemy z libido.

Jelito oprócz funkcji trawiennych i odpornościowych jest silnie unerwione. Z tego względu
objawy nietolerancji pokarmowej bardzo często mogą być powiązane z objawami ze strony
układu nerwowego.
W tym momencie nasz mózg jest atakowany sygnałami pochodzącymi z jelit, a toczący się
stan zapalny może zaburzyć komunikację na osi jelito-mózg, dając objawy na tle nerwowym
takie jak:
-depresja,
-zespół przewlekłego zmęczenia,
-zaburzenia snu,
-migrenowe bóle głowy,
-zaburzenia koncentracji,
-stany lękowe,
-problemy z zasypianiem.
Jak sobie radzić z nietolerancjami pokarmowymi?
W pierwszej kolejności musimy wyeliminować z naszej diety wszelkie produkty toksyczne
dla organizmu. Aby to zrobić proponuję zacząć prowadzić dziennik dietetyczny i codziennie
zapisywać wszystkie produkty, które spożyliśmy oraz wszelkie niepożądane reakcje, które
mogłyby być powodem nietolerancji. Metodą prób i błędów należy eliminować produkty,
które utrudniają nam codzienne funkcjonowanie.
Na rynku mamy również dostępne przeróżne testy na nietolerancję na podstawie badania
krwi. Jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie są one miarodajne i często
produkty, które regularnie występują w waszych jadłospisach mogą okazać się w trakcie
badania tymi toksycznymi, mimo że w rzeczywistości dobrze je tolerujecie.
Najbardziej miarodajnym badaniem jest badanie genetyczne, które daje nam najwięcej
informacji na nasz temat. Mam kilku znajomych, którzy skorzystali z takiej oferty i za kwotę
około 1500-2000 zł otrzymali kilkudziesięciostronicowy materiał na temat własnego
organizmu, gdzie przetestowano 1000 produktów określając czy są dobre, neutralne, czy
toksyczne dla ich organizmów. Były tam również informacje na temat tego, czy mają
predyspozycje fizyczne do sportów wytrzymałościowych, siłowych albo mieszanych oraz
mnóstwo ciekawych spostrzeżeń spisanych w formie encyklopedii własnego ciała.
Z nietolerancjami oraz ich przykrymi następstwami można skutecznie walczyć, jednak
kluczem do sukcesu jest odpowiednie zdiagnozowanie produktów, które mają negatywny
wpływ na nasz organizm, następnie całkowita ich eliminacja z waszych jadłospisów oraz
konsekwencja w działaniu.
Dzięki temu będziecie do późnych lat starości cieszyć się zdrowiem oraz świetnym
samopoczuciem!
Pozdrawiam Patryk!

Dodaj komentarz

Close Menu